Фізичні особи-підприємці, які вирішили припинити підприємницьку діяльність, можуть звільнити від ЄСВ

З метою недопущення несправедливої сплати фізичними особами-підприємцями (далі – ФОП) єдиного соціального внеску (далі – ЄСВ) у результаті змін законодавства пропонується забезпечити їм перехідний період для проведення необхідних реєстраційних дій з припинення підприємницької діяльності у разі, якщо вони її фактично не здійснюють або не планують здійснювати.
Варто зазначити, що 01.01.2017 року набрав чинності Закон № 1774-VIII, згідно з яким ФОП, які не отримуватимуть доходи в 2017 році, також зобов’язані сплачувати ЄСВ, мінімальний розмір якого з 1 січня становить 704 грн. Раніше ФОП, які не отримували доходи у звітному місяці, мали право не сплачувати ЄСВ. У зв’язку з цим ФОП зараз масово припиняють свою діяльність. Вирішити дану ситуацію запропоновано законопроектом № 5633 «Про внесення змін до деяких законів України щодо гарантування прав і законних інтересів суб’єктів малого і середнього підприємництва».
Відповідно до проекту, якщо ФОП (що знаходиться на загальній системі оподаткування, а також особа, що здійснює незалежну професійну діяльність) подала заяву про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності до 1 квітня 2017 року і таким платником не отриманий дохід (прибуток) протягом I кварталу 2017 року, він має право самостійно визначити базу нарахування ЄСВ за зазначений період, але не більше максимальної величини бази нарахування. При цьому сума єдиного внеску не може бути менше розміру мінімального страхового внеску.

Просмотров: 197

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 04.05.2018