Аліменти будуть власністю дитини, а не її батьків

17.05.2017 ухвалено Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів» (законопроект № 4928).
Внесені зміни до низки законів щодо захисту прав дитини на належне матеріальне забезпечення.
Тепер аліменти є власністю дитини, а той член сім’ї, на ім’я якого вони виплачуються, може розпоряджатися грошовими коштами лише в інтересах дитини. При цьому неповнолітня дитина може самостійно отримувати й розпоряджатися аліментами, що нараховуються.
За рішенням суду аліменти можуть становити частину доходу одного з батьків або фіксуватися в твердій сумі. Під час розрахунку суми аліментів суд також ураховуватиме наявність у платника аліментів майна, грошових коштів, а також витрат, доведених стягувачем аліментів, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів.
Збільшено мінімальний розмір аліментів. Тепер сума коштів на утримання дитини не може бути менш ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
Крім того, змінено порядок визначення та стягнення заборгованості за аліментами. Так, у разі виникнення заборгованості з вини платника аліментів, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки в розмірі 1 % суми несплачених аліментів за кожен день прострочення, але не більш ніж 100 % заборгованості. Закон направлено на підпис Президенту 22.05.2017.

Просмотров: 184

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 03.05.2018