Антимонопольний комітет України надав роз’яснення накладення штрафів за порушення економічної конкуренції

Антимонопольний комітет надав Рекомендаційні роз’яснення щодо застосування положень ч. 2 і 5 ст. 52 Закону «Про захист економічної конкуренції» та ст. 21 Закону «Про захист від недобросовісної конкуренції».

Рекомендаційні роз’яснення визначають підходи Антимонопольного комітету, які рекомендується застосовувати його органам при визначенні розміру штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції з метою забезпечення правової визначеності.

Нагадаємо, органи Антимонопольного комітету своїми рішеннями накладають штрафи у відповідності зі ст. 52 Закону «Про захист економічної конкуренції» та ст. 21 Закону «Про захист від недобросовісної конкуренції».

Під час розрахунку розміру штрафів за порушення органи АМКУ керуються принципами пропорційності, недискримінаційності та розумності.

Застосування штрафних санкцій не повинно призводити до позбавлення суб’єкта господарювання можливості конкурувати або до неможливості задоволення споживчого попиту.

У виняткових випадках у зв’язку з необхідністю забезпечити належний стримуючий ефект, штрафи можуть бути визначені в більшому розмірі, ніж передбачено, але в межах, визначених ч. 2 і 5 ст. 52 Закону «Про захист економічної конкуренції», ч. 1 і 2 ст. 21 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції». Це стосується, зокрема, вчинення порушень, які призвели до особливо негативних наслідків для конкуренції, інтересів інших суб’єктів господарювання, споживачів, можливостей органів Антимонопольного комітету виконувати покладені на них завдання. Зазначені рішення приймаються виключно АМК України.

У виняткових випадках, зокрема, при наявності форс-мажорних, інших особливих обставин природного, економічного, суспільного характеру, штрафи можуть бути визначені в меншому розмірі. Обґрунтування такого розміру має бути приведене у вирішенні про накладення штрафу. Зазначені рішення приймаються виключно Антимонопольним комітетом України.

Просмотров: 233

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 07.05.2018