Державна монополія спирту етилового та вірогідність її існування у майбутньому

25 серпня 2015 року у Верховній Раді зареєстрований законопроект № 2519а «Про внесення змін до деяких законів щодо об’єктів агропромислового комплексу».

Даним актом пропонується внести зміни в Закон про держрегулювання виробництва і обігу спирту, що з 1 січня 2020 виробництво спирту етилового (у тому числі як лікарського засобу), спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового здійснюватиметься суб’єктами господарювання незалежно від форми власності за умови одержання ліцензії .

Згідно із запропонованими змінами, виробництво зазначеного спирту може здійснюватися лише на державних підприємствах спиртової галузі та суб’єктами господарювання, які змінили форму власності в процесі приватизації підприємств спиртової галузі, за умови отримання ліцензії (зараз — тільки на державних підприємствах).

Також у проекті зазначено, що імпорт, експорт або оптова торгівля зазначеним спиртом здійснюється суб’єктами господарювання незалежно від форми власності за умови одержання ліцензій.

Відповідно до запропонованих змін, не можуть бути покупцями:
— Громадяни держави, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором;
— Юридичні особи, частка в статутному капіталі яких належить резиденту іноземної держави-агресора чи іноземній державі-агресору;
— Фізичні та юридичні особи, які включені до переліку осіб, пов’язаних із здійсненням терористичної діяльності або стосовно яких застосовано міжнародні санкції.

Просмотров: 259

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 07.05.2018