ДФС про дату нарахування компенсаційних ПДВ-зобов’язань за придбаннями для використання в неоподатковуваних операціях

З метою застосування положень п. 198.5 ПКУ компенсаційні податкові зобов’язання визначаються по товарах/послугах, необоротних активах:
— придбаних для використання в неоподатковуваних операціях — на дату їх придбання;
— придбаних для використання в оподатковуваних операціях, які починають використовуватися в неоподатковуваних операціях, — на дату початку їх фактичного використання, визначену в первинних документах, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV.
Податковим кодексом не встановлено залежність нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 ПКУ в разі використання придбаних товарів/послуг у неоподатковуваних операціях або в негосподарській діяльності від факту формування податкового кредиту за операціями з придбання таких товарів/послуг на підставі зареєстрованих у ЄРПН податкових накладних (крім товарів/послуг, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року).
Отже, за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними після 1 липня 2015 року, призначеними для використання в неоподатковуваних операціях або в негосподарській діяльності платника податку, податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ нараховуються у звітному (податковому) періоді, у якому постачальником таких товарів послуг, необоротних активів зареєстровано в ЄРПН відповідну податкову накладну, тобто в тому звітному періоді, у якому в покупця таких товарів/послуг виникли підстави для включення сум ПДВ, сплачених (нарахованих) під час їх придбання, до складу податкового кредиту (ІПК ДФСУ від 23.08.2017 р. № 1730/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Просмотров: 154

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 02.05.2018