Міністерство охорони здоров’я виступило проти запровадження приватної страхової моделі

Міністерство охорони здоров’я України виступає проти прийняття законопроекту №4981, яким пропонується ввести приватну страхову модель фінансування медичної галузі. Також, ВОЗ не рекомендує країнам, які розвиваються, використовувати приватні страхові компанії для страхування гарантованих державою коштів.
МОЗ вважає, що консолідація бюджету медицини в руках приватних страхових компаній є вкрай ризикованою. Серед негативних факторів:
— страховим компаніям надана непропорційно велика влада − вони братимуть участь у розробці політики в системі охорони здоров’я, зможуть лобіювати власні інтереси на противагу інтересам пацієнтів. Це створить корупційні ризики і приведе до монополії ринку медичного страхування.
— страхові внески планується зберігати на банківських рахунках страхових компаній. Разом з тим, засобів контролю за їх належним використанням у держави недостатньо.
— не передбачено механізмів контролю витрат на охорону здоров’я, сума відрахувань з зарплати кожного працюючого буде залежати від розрахунків приватних страхових компаній. Система не має запобіжників з боку держави для обмеження витрат.

Просмотров: 171

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 06.05.2018