Національна асоціація адвокатів України пропонує обмежити малозначні спори пʼятьма мінімальними заробітними платами

Включення до переліку малозначних спорів за позовами ціною до 1 млн грн зазнало критики Національної асоціації адвокатів України.
Голова Національної асоціації адвокатів України та Ради адвокатів України звернулася до Голови Верховної Ради з проханням відхилити законопроект № 5221 про внесення змін до статті 10 Закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо малозначних спорів у судах.
Законопроектом пропонується допустити до представництва в суді в малозначних спорах за позовами ціною менше 1 млн грн. осіб без статусу адвоката. До малозначних належать будь-які немайнові спори. Крім того, пропонується виключити норму про виняткове представництво адвокатів у звʼязку з представництвом малолітніх або неповнолітніх осіб та осіб, визнаних судом недієздатними.
З приводу цього законопроекту Рада адвокатів України 17 листопада прийняла рішення про невідповідність пропонованих змін економічним реаліям. Рада адвокатів України зазначила зменшення прав громадян на захист: «віднесення будь-яких немайнових спорів до малозначних призведе до порушення прав громадян на професійну юридичну допомогу та нівелює реалізацію приписів статті 131-2 Конституції щодо виняткового представництва адвокатами в суді». Рада адвокатів України також не підтримала встановлення малозначного спору в розмірі 1 млн грн і запропонувала встановити такий поріг на рівні 5 мінімальних заробітних плат. Пропозицію про незастосування виняткового представництва адвокатами у справах малолітніх, неповнолітніх та недієздатних (обмежено дієздатних) Рада адвокатів України пропонує відхилити.

Просмотров: 186

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 04.05.2018