Не підлягають держреєстрації ліки, виготовлені в аптеках за рецептами лікарів та на замовлення лікувально-профілактичних закладів

Міністерством охорони здоров’я розроблено законопроект про внесення змін до Податкового кодексу щодо створення сприятливих умов для поліпшення забезпечення закладів охорони здоров’я та громадян доступними лікарськими засобами.

Мета законопроекту — усунення правової колізії, що виникла на практиці і приводить до зростання витрат на придбання лікарських засобів громадянами і підвищенню бюджетних витрат на закупівлю лікарських засобів, виготовлених в умовах аптеки.

У підпункті в пункту 193.1 статті 193 НК вказані вимоги до лікарських засобів, операції з поставки яких оподатковуються за ставкою 7% ПДВ. Такі лікарські засоби повинні бути внесені в Держреєстр лікарських засобів і дозволені до виробництва і застосування в Україні. Вищезазначена норма Кодексу не ставить чіткої вимоги щодо виробника лікарських засобів. Однак, відповідно до статті 9 Закону «Про лікарські засоби», не підлягають держреєстрації лікарські засоби, виготовлені в аптеках за рецептами лікарів та на замовлення лікувально-профілактичних закладів із дозволених до застосування діючих та допоміжних речовин.

Ухвалення змін дозволить застосувати європейську практику при оподаткуванні медичних виробів ПДВ за зниженою ставкою і розширить можливості забезпечення закладів охорони здоров’я та малозабезпечених верств населення доступними ліками.

Просмотров: 219

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 07.05.2018