Оприлюднено постанову ВСУ про застосування Закону України «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку за

Верховний Суд України оприлюднив постанову про необхідність зарахування строку попереднього ув’язнення за «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання» (побутова назва – «Закон Савченко») для осіб, засуджених до довічного позбавлення волі.
Постанову у справі № 5-121кс(15)17 було винесено 26 жовтня 2017 року. У цій справі суд проаналізував зміст частини п’ятої статті 72 Кримінального Кодексу в редакції Закону № 838-VIII («Закону Савченко») і дійшов висновку, що положення цієї норми (1 день попереднього ув’язнення зараховується за 2 дні позбавлення волі) поширюються на осіб, засуджених до довічного позбавлення волі.
Закон № 838-VIII, яким частину п’яту статті 72 Кримінального Кодексу викладено в редакції, що зобов’язує суди зараховувати попереднє ув’язнення до строку покарання з розрахунку 1 день попереднього ув’язнення за 2 дні позбавлення волі, набрав чинності 24 грудня 2015 року. З клопотанням про застосування цієї норми засуджений звернувся до суду 6 червня 2016 року, суд відмовив у задоволенні.
ВСУ дійшов висновку, що застосування до осіб, засуджених до довічного позбавлення волі, Закону № 838-VIII не може бути обмежене, оскільки передбачені частиною п’ятої статті 72 Кримінального Кодексу правила зарахування до строку покарання строку попереднього ув’язнення мають істотне значення для обчислення засудженому строку фактичного відбування покарання, що безпосередньо впливає на реалізацію ним прав щодо зміни умов утримання, передбачених кримінально-виконавчим законодавством, у тому числі права на звернення із клопотанням про помилування.
Враховуючи викладене, ВСУ погодився з рішенням ВССУ від 14 лютого 2017 і вказав на правильність висновку про необхідність зарахування засудженому до довічного позбавлення волі до строку відбування покарання попереднього ув’язнення з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

Просмотров: 138

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 02.05.2018