Податківці дозволяють використовувати факсиміле в первинці

Податківці у листі від 04.05.2016 р. № 4582/Л/99-95-42-01-14 нагадали, що використання факсимільного відтворення підпису при оформленні первинних документів за письмовою угодою сторін, в якій містяться зразки відповідного аналога їх власноручних підписів, не порушує законодавства України. Виключення складають первинні документи типових і спеціалізованих форм, на яких не передбачено використання факсиміле.
Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку від 24.05.1995 № 88 визначає, що документ має бути підписаний особисто, а підпис може бути скріплений печаткою. Використання при оформленні первинних документів факсиміле допускається в порядку, встановленому законом, іншими актами цивільного законодавства.
Стаття 207 ЦКУ передбачає, що використання факсиміле за допомогою засобів механічного або іншого копіювання, електронно-цифрового підпису або іншого аналога власноручного підпису допускається у випадках, встановлених законом, іншими актами цивільного законодавства, або за письмовою угодою сторін, в якій повинні міститися зразки відповідного аналога їх власноручних підписів.
Фіскали зауважили, що питання щодо факсимільного відтворення підпису посадової особи на організаційно-розпорядчих, фінансових та інших бухгалтерських документах, не пов’язаних з обчисленням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, не відноситься до компетенції органів ДФС.

Просмотров: 173

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 06.05.2018