Пропонується скасувати проведення судмедекспертизи для неповнолітніх

У Верховній Раді зареєстрований основний законопроект №6070 «Про внесення змін до ст. 242 Кримінального процесуального кодексу України».
Одним із зобов’язань, взятих на себе Україною через підписання міжнародних правових документів, зокрема Факультативного протоколу, Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (далі – Ланцаротська Конвенція), що ратифікована Україною 20 червня 2012 року, є встановлення чіткого мінімального віку статевого повноліття.
Чинне законодавство ст. 155 КК України передбачає кримінальну відповідальність за статеві стосунки з особою, яка не досягла статевої зрілості. Питання про досягнення статевої зрілості вирішується судово-медичною експертизою (ст. 242 п.5 Кримінального процесуального кодексу України).
Згідно із запропонованими у законопроекті № 2016 змінами до статті 155 КК України, криміналізуються добровільні статеві зносини з особою, яка не досягла 16-річного віку, вчинені повнолітньою особою. Таким чином, встановлюється чіткий мінімальний вік статевого повноліття, що відповідає рекомендаціям Комітету ООН з прав дитини, а також не виникає потреби в обов’язковому проведенні судово-медичної експертизи для встановлення статевої зрілості потерпілої особи, що суттєво полегшує процес кваліфікації та доказування цього злочину.
Пропонується викласти статтю 155 Статеві зносини з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку у такій редакції:
1. Вчинення розпусних дій щодо особи, яка не досягла шістнадцятирічного віку, — караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.
2. Ті самі дії, вчинені щодо малолітньої особи або батьком, матір’ю, вітчимом, мачухою, опікуном чи піклувальником, особою, на яку покладено обов’язки щодо виховання потерпілого або піклування про нього, — караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого. У зв’язку з встановленням чіткого мінімального віку статевого повноліття виникла необхідність законодавчого врегулювання шляхом виключення п.5 зі ст. 242 Кримінального процесуального кодексу України, яким передбачено встановлення статевої зрілості потерпілої особи в кримінальних провадженнях щодо злочинів, передбачених ст. 155 чинного Кримінального кодексу України.
Загальною метою є встановлення мінімального віку статевого повноліття, що відповідає рекомендаціям Комітету ООН з прав дитини. А також виключає потребу в обов’язковому проведенні судово-медичної експертизи для встановлення статевої зрілості потерпілої особи, що суттєво полегшує процес кваліфікації та доказування цього злочину. Таке положення відповідає ст. 18 Ланцаротської конвенції, згідно якої заняття діяльністю сексуального характеру з дитиною, яка не досягла передбаченого законодавством віку статевого повноліття, має бути криміналізовано (п.п. «а» п. 1 ст. 18).

Просмотров: 163

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 03.05.2018