Пропонується законодавчо врегулювати роботу таксі

У Верховні Раді України зареєстрований законопроект № 3107 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання роботи таксі, легкових автомобілів на замовлення та інформаційно-диспетчерських служб.
Даним законопроектом пропонується внести в чинні нормативно-правові акти нові поняття, зокрема, «інформаційно-диспетчерська служба», «організатор перевезень на таксі», і «перевезення на таксі», а також удосконалити існуючі визначення «стоянка таксі» та «таксі».

У проекті перераховуються ознаки таксі такі, як розпізнавальний ліхтар, композиції з квадратів, розташованих у шаховому порядку, інші ознаки, в разі їх визначення як умови організації перевезень на таксі організатором на відповідній території.

Згідно з проектом органи місцевого самоврядування відповідних населених пунктів будуть здійснювати організацію перевезень на таксі, а в аеропортах, що мають статус міжнародних і знаходяться за межами населених пунктів дані повноваження покладатимуться на органи місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст (відповідні обласні ради) .
Також організатори перевезень, відповідно до даного проекту зможуть встановлювати додаткові вимоги до автоперевізників, самозайнятим перевізникам, які здійснюють перевезення пасажирів на таксі, їх водіям, інформаційно-диспетчерським службам виклику таксі, визначатиме порядок регулювання діяльності таксі та інформаційно-диспетчерських служб виклику таксі.

До нововведень також пропонується доповнити перелік документів, на підставі яких здійснюються пасажирські перевезення, а саме включити у цей перелік договір про інформаційно-диспетчерське обслуговування (в окремих випадках) і документи, що підтверджують страхування пасажира і цивільно-правової відповідальності.

До того ж, також при прийняті законопроекту буде доповнено Кодекс про адміністративні правопорушення та Закон «Про автомобільний транспорт» нормами про відповідальність суб’єктів господарювання за порушення порядку перевезення пасажирів. При цьому, законопроектом збільшуються розмір штрафних санкцій за порушення законодавства про перевезення на таксі та легковими автомобілями на замовлення.

Крім того, проектом закону передбачається видача ліцензій на надання послуг з перевезення пасажирів на таксі органами місцевого самоврядування.

Передбачається, що дані нововведення сприятимуть легалізації роботи таксі та інформаційно-диспетчерських служб, офіційному працевлаштуванні значної кількості працівників, надходженню до бюджетів тіньових коштів, підвищенню безпеки перевезень пасажирів легковим автотранспортом та впорядкування роботи у сфері перевезень на таксі.

Просмотров: 283

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 07.05.2018