Радянські НПА у сфері охорони праці визнано такими, що не застосовуються на території України

Законопроект № 6516 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо спрощення порядку розгляду справ про вчинення ДТП, у разі визнання особою, щодо якої складено протокол, своєї вини» зареєстровано в Парламенті.
Народні депутати пропонують внести зміни до КУпАП щодо розгляду справ про ДТП.
Зокрема, запропоновано передати частину повноважень із розгляду справ про порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів (ст. 124 КУпАП), Нацполіції та ВСП.
Якщо особа, щодо якої складено протокол, визнає свою вину у вчиненні ДТП, справа про адміністративне правопорушення розглядатиметься співробітниками Нацполіції або Військової інспекції безпеки дорожнього руху ВСП ЗСУ. Якщо ж особа не визнає своєї вини, справа розглядатиметься в судовому порядку, як і раніше.
У разі повного визнання своєї вини у вчиненні ДТП, правопорушник вказує про це в протоколі власноручно та засвідчує підписом.30.05.2017 набрав чинності Наказ Мінсоцполітики від 10.04.17 № 592 «Про визнання такими, що не застосовуються на території України, деяких нормативно-правових актів СРСР». Документом визнано такими, що не застосовуються на території України, 122 нормативно-правових актів СРСР у сфері охорони праці.
В Україні більше не застосовуються застарілі радянські нормативні акти, що регулюють діяльність у сфері охорони праці, зокрема:
— Правила перевезення небезпечних вантажів повітряним транспортом, затверджені Міністерством цивільної авіації СРСР 21 січня 1974 року;
— Правила з охорони праці та техніки безпеки в державних трудових ощадних касах, затверджені Правлінням Державних трудових ощадних кас СРСР 7 серпня 1974 року;
— Правила безпеки при виробництві цирконію, гафнію та їх сполук, затверджені Міністерством кольорової металургії СРСР 2 серпня 1974 року та Державним комітетом з нагляду за безпечним веденням робіт у промисловості і гірничому нагляду при Раді Міністрів СРСР 27 серпня 1974 року;
— Правила з охорони праці та техніки безпеки працівників інкасації в установах Державного банку СРСР, затверджені Державним банком СРСР 8 жовтня 1974 року;
— Тимчасові правила техніки безпеки і виробничої санітарії в цехах кінцевого складання літальних апаратів, затверджені ЦК профспілки працівників авіаційної і оборонної промисловості 12 грудня 1974 року.
Водночас, Мінсоцполітики оприлюднило проект наказу «Про затвердження Вимог безпеки та захисту здоров’я під час використання виробничого обладнання працівниками», який повинен заповнити прогалину в загальному регулюванні безпеки поводження з робочим обладнанням.
Передбачається, що Вимоги поширюватимуться на всіх суб’єктів господарювання незалежно від форм власності, організаційно-правової форми та видів діяльності, оскільки встановлюватимуть мінімальні вимоги безпеки та захисту здоров’я під час використання виробничого обладнання працівниками в процесі трудової діяльності.

Просмотров: 245

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 03.05.2018