Роз’яснення ДФС щодо проведення документальних перевірок

28 серпня 2015 року Державна фіскальна служба України у зв’язку з набранням з 1 вересня 2015 року чинності Закону України від 17.07.2015 № 655-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо зменшення податкового тиску на платників податків» надала роз’яснення щодо проведення документальних перевірок.

За результатами перевірок у зв’язку з наявністю кримінального провадження щодо кримінального правопорушення, з 01 вересня 2015 року, стосовно посадової особи (посадових осіб) платника податків запроваджується загальний порядок і строки прийняття податкових повідомлень-рішень, передбачені п. 86.8 ПКУ.
Слід звернути увагу, що такий загальний порядок застосовується за результатами перевірок, які здійснюються в межах кримінальних проваджень про кримінальні правопорушення, розпочатих після набрання чинності Законом № 655 і у цьому випадку податкові повідомлення-рішення за результатами перевірок (незалежно від часу їх проведення) приймаються протягом 10 робочих днів із дня, наступного за днем отримання відповідного судового рішення (обвинувальний вирок, ухвала про закриття кримінального провадження за нереабілітуючими підставами), що набрало законної сили.

Податкові повідомлення-рішення за результатами проведених перевірок щодо дотримання вимог законодавства з питань державної митної справи, призначених відповідно до кримінального процесуального закону, при відсутності змін до Митного кодексу України (далі — МКУ), приймаються з урахуванням ч. 13 ст. 354 МКУ.

Контролюючим та іншим державним органам забороняється використовувати акт перевірки як основу для висновків про відносини платника податків із контрагентами у разі, якщо платникові за результатами здавання акту не вручене податкове повідомлення-рішення.

Даним Законом доповнено п. 58.1 Податкового Кодексу України новою нормою щодо надсилання (вручення) платнику податків податкових повідомлень-рішень у випадках, якщо за результатами перевірки контролюючим органом установлено факт заниження чи завищення суми податкових зобов’язань, заявленої в податковій декларації чи суми податкового кредиту, заявленої в податковій декларації з податку на додану вартість, окрім випадків, коли зазначене заниження чи завищення враховано при винесенні інших податкових повідомлень-рішень за результатами перевірки. Тому, для того, щоб забезпечити виконання зазначеної норми ДФС України вживаються заходи щодо розробки нової форми податкового повідомлення-рішення.

Також даним законом посилюються вимоги щодо складання наказу про проведення перевірки. Відповідно, такий наказ додатково повинен містити інформацію щодо періоду діяльності, який буде перевірятися.

Варто зазначити, що ст. 79 ПКУ доповнено новим п. 79.5, згідно з яким за наявності письмового звернення платника податків замість невиїзної документальної перевірки може проводитися документальна виїзна перевірка. У разі зміни виду документальної перевірки (із невиїзної на виїзну) необхідно забезпечити дотримання порядку організації й умов допуску до проведення виїзної документальної перевірки, установлених ст.ст. 77, 78 та 81 ПКУ, зокрема, оформлення й надання (пред’явлення) платнику податків відповідних документів для проведення документальної виїзної перевірки.

Просмотров: 213

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 07.05.2018