Роз’яснення Верховного суду України щодо наслідків невиконання попереднього договору

02 вересня 2015 року Верховний суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах при розгляді справи № 6-226цс14 надав висновок щодо наслідків невиконання попереднього договору.
Роз’яснено, що положення частини 2 ст. 635 Господарського кодексу України (далі ГК України) містять спеціальну норму, якою передбачено перелік правових наслідків порушення попереднього договору. Цією нормою встановлено обов’язок сторони, яка необгрунтовано ухиляється від укладення договору, відшкодувати іншій стороні збитки, що завдані простроченням, якщо інше не встановлено попереднім договором або актами цивільного законодавства.
Припинення зобов’язання за попереднім договором, внаслідок неукладення основного договору протягом встановленого попереднім договором строку, виключає укладання основного договору в судовому порядку, виконання обов’язку в натурі або виникнення основного договірного зобов’язання як правової підстави для виникнення у набувача права власності на майно.
Положеннями ЦК України та інших актів цивільного законодавства, прямо не передбачено такий правовий наслідок невиконання попереднього договору, як відшкодування збитків способом визнання права власності на річ, яка повинна бути придбана в майбутньому за договором купівлі-продажу.

Просмотров: 242

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 07.05.2018