Роз’яснено нюанси кримінального провадження відносно неповнолітніх

ВССУ в листі від 16 січня 2017 року № 223-66/0/4-17 «Про практику здійснення судами кримінального провадження щодо неповнолітніх» надано рекомендації щодо кримінальних проваджень стосовно неповнолітніх.
Місцевим та апеляційним судам надано роз’яснення про застосування положень Кримінального та Кримінального процесуального кодексів при здійсненні кримінальних проваджень відносно неповнолітніх.
Суддям роз’яснено, що якщо норми КПК суперечать ратифікованому міжнародному договору, то застосовується договір. Недотримання судом міжнародних принципів здійснення кримінальних проваджень відносно неповнолітніх може призвести до порушення права на справедливий суд, гарантованого Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод (рішення ЄСПЛ від 16 грудня 1999 року у справі «Т. проти Великобританії»).
Суди зобов’язані враховувати, що особливий порядок здійснення кримінального провадження відносно неповнолітніх поширюється і на осіб, що досягли повноліття при здійсненні кримінального провадження, а також на випадки, коли особа в одному кримінальному провадженні звинувачується у скоєнні злочинів, частину з яких здійснено до, а інші — після досягнення 18 років.
Кримінальне провадження відносно неповнолітньої особи має бути здійснене негайно і розглянуто в суді в першу чергу.
Якщо неповнолітній звинувачується у скоєнні злочину, за який передбачено покарання у вигляді довічного позбавлення волі, суд, а попередньо прокурор, зобов’язані роз’яснити йому право на здійснення кримінального провадження відносно нього судом присяжних. За наявності клопотання (усного або письмового) неповнолітнього обвинуваченого або його захисника про проведення судового розгляду таким складом суду кримінальне провадження здійснюється судом присяжних.

Просмотров: 262

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 04.05.2018