Роз’яснено нюанси використання коштів, акумульованих с/г підприємствами на спеціальних рахунках

Державна фіскальна служба України в листі № 33835/7 / 99-99-19-03-01-17 від 11.09.2015 відзначила, що кошти, які використані, перераховані платником податків зі спеціального рахунку, відкритого в банку або органі, який здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, на основний або додатковий електронний рахунок на не виробничі цілі, тобто використані не за цільовим призначенням підлягають стягненню до бюджету із застосуванням відповідних штрафних санкцій.

Нагадаємо, порядок акумулювання с/г підприємствами сум ПДВ на спеціальних рахунках, відкритих у банках та/або органах, які здійснюють казначейське обслуговування, затверджений постановою Кабміну від 12 січня 2011 р. № 11 (далі — Порядок № 11).

Пунктом 4 Порядку № 11 передбачено, що сума ПДВ, яка акумулюється на спеціальному рахунку, використовується с/г підприємством відповідно до п. 209.2 ст. 209 НК — на виробничі цілі.

Для с/г товаровиробників виробничими цілями вважаються витрати, безпосередньо пов’язані з веденням діяльності у сфері сільського господарства. До такої діяльності згідно з пп. 209.15.2 п. 209.15 ст. 209 Податкового Кодексу України (далі – ПК України) відносяться:

— виробництво продукції рослинництва, а саме рослинних культур, а також вирощування фруктів та овочів, квітів та декоративних рослин, грибів, насіння, прянощів, саджанців та водоростей, а також їх обробка, переробка та / або консервація;

— виробництво продукції тваринництва, а саме свійських с/г тварин, птахівництва, кролівництва, бджільництва, а також розведення шовкопрядів, змій та інших плазунів або слимаків та інших наземних ссавців, безхребетних і комах, а також їх обробка, переробка та / або консервація;

— надання послуг іншим сільгосптоваровиробникам (юридичним особам) та/або фізичним особам з використанням с/г техніки, крім надання її у фінансову оренду (лізинг).

П. 4 Порядку № 11 визначено, що у разі нецільового використання суми ПДВ, акумульованої на спеціального рахунку, с/г підприємство несе відповідальність згідно законодавства.

П. 123.2 ст. 123 ПК України визначено, що використання платником податків сум, що не сплачені до бюджету внаслідок отримання податкової пільги, не за призначенням та/або всупереч умовам чи цілям її надання додатково до штрафів тягне стягнення до бюджету суми податків, зборів, платежів, які підлягали нарахуванню без застосування податкової пільги. Сплата штрафу не звільняє таких осіб від відповідальності за умисне ухилення від оподаткування.

Просмотров: 234

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 07.05.2018