Щодо правил виплати зарплати та авансу

Усі роботодавці, як юридичні, так і фізичні особи, зобов’язані виплачувати заробітну плату працівникам:
— не рідше 2 разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів;
— не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.
Дані вимоги поширюються на всіх роботодавців: як на юридичних, так і на фізичних осіб − підприємців.
Водночас роботодавець має право виплачувати зарплату і більше двох разів (наприклад, один раз на тиждень або кожні 10 днів тощо). Виплата заробітної плати мінімум двічі на місяць є обов’язком роботодавця, який він повинен виконувати незалежно від згоди працівника отримувати заробітну плату один раз на місяць.
Установлення роботодавцем умови про виплату заробітної плати один раз на місяць у документах, що регламентують періодичність та строки виплати заробітної плати, є неправомірним.
Якщо працівник відмовляється від отримання авансу, роботодавець усе одно зобов’язаний розрахувати йому аванс, зняти суму авансу в банку, оприбутковувати в касі підприємства, якщо працівник не отримав аванс, після закінчення трьох робочих днів скласти відомість депонованих сум та здати неодержану працівником суму авансу в банк, а потім виплатити його разом із сумою заробітної плати за другу половину місяця.
Якщо заробітна плата на підприємстві перераховується на зарплатні картки, то роботодавець зобов’язаний перераховувати їх працівнику, як мінімум, двічі на місяць у дні, встановлені для виплати авансу та заробітної плати, незалежно від бажання працівника.
Порушенням буде і виплата в аванс усієї суми заробітної плати, що належить працівнику за поточний місяць, оскільки буде порушено вимогу про виплату не рідше двох разів на місяць через проміжок, що не перевищує 16 календарних днів.
Невиплачена заробітна плата за першу половину місяця у зв’язку з відсутністю грошових коштів на банківському рахунку підприємства або фізичної особи−підприємця також не звільняє від відповідальності за порушення ст. 115 КЗпП та ст. 24 Закону про оплату праці.
Заробітну плату за першу половину місяця, тобто за перші 15 днів, має бути виплачено не пізніше 22 числа поточного місяця (15 + 7), заробітну плату за другу частину місяця − не пізніше 7 числа місяця, наступного за місяцем нарахування зарплати. При цьому необхідно дотримуватися вимоги про 16 календарних днів між виплатами зарплати.

Просмотров: 239

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 04.05.2018