Стосовно реформи системи оплати праці

Уряд запропонував Верховній Раді розглянути три новації. По-перше, одразу вдвічі підвищити мінімальну зарплату − до 3200 грн. По-друге, встановити тарифний розряд єдиної тарифної сітки в розмірі 1600 грн. По-третє, скасувати прив’язку розрахунку посадових окладів до мінімальної зарплати. Таким чином, усунувши ситуацію із невиправдано високими зарплатами для деяких груп держслужбовців, повинна відновитися соціальна справедливість.
Розпочатий Урядом процес реформування системи оплати праці викликав чимало запитань. На Урядовому порталі розміщено відповіді на найбільш поширені.
Кого стосується підвищення мінімальної заробітної плати?
Підвищення мінімальної заробітної плати (у разі схвалення урядової ініціативи Верховною Радою) стосується всіх без винятку працюючих в Україні громадян. З 1 січня 2017 року жоден працівник, у тому числі у бюджетній сфері, не буде отримувати заробітну плату менше 3200 грн на місяць.
Що означає скасування прив’язки розрахунку посадових окладів до мінімальної зарплати?
Зараз оклади окремих категорій службовців розраховуються у мінімальних зарплатах. Наприклад, відповідно до Закону України «Про судоустрій та статус суддів» посадовий оклад судді місцевого суду встановлено у розмірі 10 мінімальної зарплат. Отже, якщо мінімальна зарплата зросте на 1600 грн, зарплата судді місцевого суду збільшиться одразу на 16000 грн. Уряд пропонує скасувати таку соціальну несправедливість і підвищувати зарплати всім працюючим рівномірно.
Чи зменшиться кількість отримувачів субсидії на оплату комунальних послуг після дворазового підвищення мінімальної зарплати?
Зростання мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017 року до 3200 грн не вплине на розмір субсидії, призначеної в опалювальному сезоні 2016-2017.
Чи збільшиться податковий тиск на спрощенців після підвищення мінімальної зарплати до 3200 грн?
Розмір ставки єдиного податку для спрощенців1 і 2 груп прив’язаний до мінімальної зарплати. Тобто при збільшенні мінімальної зарплати вдвічі їм доведеться сплачувати більше. Але слід зауважити, що, по-перше, зараз середня зарплата по Україні становить 5 тис. грн. Тобто підвищення мінімальної зарплати — перший крок до легалізації реальних зарплат. По-друге, після виходу на пенсію спрощенцям сплачується така ж пенсія, як і громадянам, які працювали найманими працівниками. Відтак, спрощенці мають відраховувати до Пенсійного фонду стільки ж, скільки громадяни- наймані працівники.
Чи вплине суттєве зростання мінімальної зарплати на макроекономічну стабільність, зокрема, на розкручування інфляції?
Підвищення мінімальної зарплати допоможе вивести зарплати із тіні, що призведе до скорочення дефіциту Пенсійного фонду і обсягів його державної підтримки. Бюджет на наступний рік буде збалансований, тому вмикати друкарський верстат, аби виконати зобов’язання, які випливають з підвищення до 3200 грн мінімальної зарплати, ніхто не буде.

Просмотров: 180

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 06.05.2018