Строки досудового розслідування істотно скорочено

Відповідні зміни до Кримінального процесуального кодексу внесено Законом України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» (законопроект № 6232). Згідно Законопроекту строк досудового розслідування має обчислюватися не з моменту вручення підозри, а з моменту внесення відомостей про злочин до Єдиного державного реєстру розслідувань. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей до ЄРДР до моменту вручення підозри за умови, якщо Закон вступить в силу, становитиме:
— два місяці – у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку;
— три місяці – у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої
тяжкості;
— шість місяців – у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо
тяжкого злочину.
До цих строків не включають період зупинення кримінального провадження слідчим або прокурором, а також період ознайомлення сторонами з матеріалами кримінального провадження в порядку ст. 290 Кримінального процесуального кодексу України. Якщо досудове розслідування не вдається закінчити вчасно, то строки можуть бути продовжені. При цьому до вручення підозри треба звертатися до слідчого судді, а після вручення – до прокурора або судді залежно від категорії справи та часу продовження. У разі вчинення особою кримінального проступку строки можуть бути продовжені на1 місяць районним прокурором. Якщо ж особі вручено підозру у вчиненні злочину, то строки продовжуються:
— до 3 місяців – керівником місцевої прокуратури, заступником Генерального прокурора;
— до 6 місяців – слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим із
керівником регіональної прокуратури або його заступником, заступниками Генпрокурора;
— до 12 місяців – слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим із Генпрокурором чи його заступниками.
Водночас строк досудового розслідування злочину може бути продовжено до 3 місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до 6 місяців – внаслідокособливої складності провадження, до   12 місяців – внаслідок виняткової складностіпровадження.

Просмотров: 268

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 02.05.2018