Суд може розділити об’єкт незавершеного будівництва між колишнім подружжям

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 7 вересня 2016 року розглянув справу № 6-47цс16 за позовом дружини до колишнього чоловіка про визнання права на частину об’єкта незавершеного будівництва — будинку, побудованого в шлюбі, але не введено в експлуатацію.
При розгляді була сформована наступна правова позиція.
Новостворене нерухоме майно набуває юридичний статус житлового будинку після прийняття його в експлуатацію і з моменту державної реєстрації права власності на нього. Однак до цього, будучи житловим будинком з юридичної точки зору, об’єкт незавершеного будівництва є сукупністю будівельних матеріалів, тобто речей як предметів матеріального світу, щодо яких можуть виникати цивільні права та обов’язки, тому такий об’єкт є майном, яке при передбачених законом умовах може належати на праві спільної сумісної власності подружжя і з дотриманням будівельних норм і правил підлягати розподілу між ними.
Правовий аналіз статей 60, 63, 69 СК і статей 328, 331, 368, 372 ЦК дозволяє зробити висновок про те, що об’єкт незавершеного будівництва, зведений за час шлюбу, може бути визнаний об’єктом права спільної сумісної власності подружжя із визначенням часток.
За позовом дружини, членів сім’ї забудовника, які спільно будували будинок, а також спадкоємців суд вправі здійснити розділ об’єкта незавершеного будівництва, якщо, враховуючи ступінь його готовності, можна визначити окремі частини, що підлягають виділенню, і технічно можливо довести до кінця будівництво зазначеними особами.

Просмотров: 164

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 06.05.2018