Трудове законодавство в Україні у період воєнного стану

09.05.2022

Законом України  від 15 березня 2022 №2136-ІХ «Про правовий режим воєнного стану» визначаються особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами. На період дії правового режиму воєнного стану даний Закон обмежує деякі конституційні права і свободи громадян.

Роботодавець може укладати строкові трудові договори з новими працівниками, може перевести працівника на іншу роботу, звільнити працівника в період його тимчасової непрацездатності або відпустки. Працівник може розірвати трудовий договір за власною ініціативою.

Нормальна тривалість робочого часу працівників у період воєнного стану не може перевищувати 60 годин на тиждень (у мирний час — 40 годин).

Тривалість щотижневого безперервного відпочинку може бути скорочена до 24 годин.

У період дії воєнного стану роботодавцю надано право відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Режим доступу: https://smu.dsp.gov.ua/news/iak-zminylosia-trudove-zakonodavstvo-v-ukraini-u-period-voiennoho-stanu/

 

Просмотров: 59

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 23.05.2022