У Верховній Раді зареєстрований новий законопроект про колекторів

У Верховній Раді був зареєстрований законопроект №6417 «Про особливості здійснення професійної діяльності з врегулювання простроченої заборгованості». Законопроект регламентує порядок взаємодії з боржником. При цьому визначаються:
— коло осіб, які мають право здійснювати спрямоване на врегулювання заборгованості взаємодія з боржником;
— способи взаємодії з боржником – особисті зустрічі і телефонні переговори (безпосереднє контактування), текстові, голосові та інші повідомлення, що передаються по мережах електрозв’язку, у т.ч. рухомого радіотелефонного зв’язку; поштові відправлення за місцем проживання або місцем перебування боржника;
— частота здійснення кожного з видів взаємодії (в день, тиждень, місяць).
Законопроектом вводиться новий Єдиний державний реєстр суб’єктів врегулювання заборгованості, у якому кожен бажаючий може перевірити, чи є у конкретного фахівця з повернення заборгованості право на заняття цим видом діяльності і, у разі порушення ним норм законодавства України, шляхом громадського нагляду впливати на дотримання суб’єктом стягнення стандартів і правил професійної діяльності по стягненню заборгованості. У законопроекті визначено засади здійснення професійної діяльності врегулювання простроченої заборгованості, відповідальність суб’єктів, на яких буде поширюватися дія цього закону.
Також законопроектом пропонується: надати дозвіл займатися такою діяльністю як юридичним особам, так і фізичним особам-підприємцям; створити реєстр компаній і фізичних осіб-підприємців, які мають право займатися діяльністю по поверненню простроченої заборгованості; визначити вимоги до ділових і професійних якостей співробітників компаній, які безпосередньо контактують з боржником шляхом отримання такими співробітниками відповідного кваліфікаційного свідоцтва, і порядок притягнення їх до відповідальності.
Як пропонують карати за погрози щодо повернення кредиту
Так, примушування до виконання цивільно-правових зобов’язань під час здійснення професійної діяльності з врегулювання простроченої заборгованості з погрозою застосування насильства, знищення або пошкодження майна боржника, членів його сім’ї або близьких родичів, а також поширення будь-яким публічним способом явно недостовірних відомостей, що ганьблять честь і гідність боржника, членів його сім’ї або близьких родичів, за відсутності ознак вимагання карається штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8 тис. 500 грн до 17 тис. грн), або обмеженням волі на строк до одного року, або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. За застосування насильства по відношенню до боржника, членів його сім’ї та близьких родичів, або що призвели до заподіяння інших тяжких наслідків, караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до десяти років. Також ті самі дії, якщо вони спричинили смерть боржника, караються позбавленням волі від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двадцяти років.
Штраф за невнесення інформації про боржника до Єдиного реєстру здійснення професійної діяльності по врегулюванню простроченої заборгованості без включення відомостей про особу до Єдиного державного реєстру суб’єктів здійснення врегулювання простроченої заборгованості тягне за собою накладення адміністративного штрафу в розмірі від 1 700 грн до 8 500 грн, а на посадових осіб – від 8 500 грн до 17 тис. грн. Також дії, передбачені абзацом вище, якщо вони були пов’язані з отриманням доходу у великих розмірах або вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме правопорушення, тягнуть за собою накладення штрафу від 17 тис. грн до 51 тис. грн.

Просмотров: 214

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 03.05.2018