Узагальнено практику щодо справ про приватизацію майна

Вищий спеціалізований суд України узагальнив практику розгляду справ про приватизацію державного житлового фонду та гуртожитків.
Щодо підсудності та юрисдикції:
Справи за позовом про визнання права на приватизацію державного житлового фонду; про усунення перешкод у здійсненні приватизації житла; про встановлення факту проживання в гуртожитку; про виселення з гуртожитку; про визнання особи такою, що втратила право користування житлом у гуртожитку, розглядаються в порядку цивільного судочинства.
Також у цивільному процесі підлягають розгляду спори про зняття з квартирного обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов, та про зобов’язання поставити на квартирний облік (позиція ВСУ у справі № 6-2139цс15).
Розглядаються як у порядку цивільного, так і в порядку адміністративного судочинства справи за позовами про оспорювання рішень і дій органів місцевого самоврядування щодо вирішення питання про надання дозволу на передачу громадянам житла у власність шляхом приватизації, оскарження визначення іншого порядку користування житлом, в яких відсутній спір про право (наприклад, справи за позовами про оскарження рішень органів місцевого самоврядування про визначення порядку користування гуртожитками, що не передбачають їх подальшої приватизації) залежно від предмета спору.
Якщо наймачу і членам його сім’ї видано житлові чеки з урахуванням їх залишкової вартості після здійснення приватизації квартири площею, меншою за ту, на яку вони можуть отримати безкоштовно, вартість таких житлових чеків повинна враховуватися та перевірятися судом при виникненні спорів про доприватизацію житла такими особами.
Службове житло не підлягає приватизації
Судам необхідно з’ясувати, чи є житло службовим, чи отримало цей статус у передбаченому законодавством порядку, чи цей статус з житла вже знято.
Також надано рекомендації щодо: перевірки судами дотримання необхідних умов для реалізації права на приватизацію при розгляді відповідної категорії справ; вирішення інших спірних питань, пов’язаних з приватизацією державного житлового фонду; дотримання вимог законодавства про підстави відмови в проведенні приватизації житла.
Судову практику розгляду справ про приватизацію державного житлового фонду та гуртожитків узагальнено в листі ВССУ від 1 січня 2017 року.

Просмотров: 321

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 04.05.2018