Верховний Суд роз’яснив, чи можна продавати алкоголь вночі

Верховний Суд України 8 листопада 2017 року у справі № 361/9354/14-а прийняв рішення за позовом фізичної особи проти місцевої ради, яка намагалася обмежити продаж алкоголю на території міста з 23 години вечора до 7-ї години ранку. У 2014 році місцева рада прийняла рішення про обмеження реалізації алкогольних напоїв на території міста в нічний час.
Про заборону особа дізналась безпосередньо в магазині, після чого і було подано до суду позовну заяву. Під час розгляду справи у межах касаційного провадження скаргу, подану на рішення першої інстанції у Вищий адміністративний суд України, було залишено без задоволення.
Так, ВАСУ вказав, що місцева влада уповноважена встановлювати зручний для населення режим роботи підприємств торгівлі і контролювати обслуговування населення. Також влада протягом дня зобов’язана не допускати перевищення рівня шуму, що визначається санітарними нормами. ВСУ не погодився з висновками Вищого адмінсуду і вирішив, що місцева влада не мала права обмежувати торгівлю алкоголем в нічний час. Суд роз’яснив, що місцева влада уповноважена встановлювати зручний для населення режим роботи торгових точок, але тільки за погодженням з власником підприємства (ст. 30 Закону «Про місцеве самоврядування»).
Аналогічне положення міститься в Правилах роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затверджених постановою КМУ від 30 липня 1996 року №854. Крім того, згідно зі ст. 15(3) Закону «Про виробництво та обіг спирту», місцева влада може заборонити продаж алкоголю на час проведення масових заходів. Однак в цій справі мова йде не про масовий захід, а про заборону продажу алкоголю з 23 до 7 годин.
При цьому ніякими законами місцева влада не уповноважена вводити такі заходи, як заборона продажу алкоголю в певний період часу. Таким чином, рішення місцевої ради не ґрунтується на нормах законодавства, тому воно підлягає визнанню незаконним. Аналогічне рішення було прийнято Верховним Судом України ще 24 травня 2016 року у справі №21-873а16

Просмотров: 214

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 02.05.2018