Вина перевізника за незбереження вантажу презюмується

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 23 березня 2016 року розглянув справу № 6-2086цс15 за позовом замовника доставки товару (стільниці із штучного каменю) до «Нової пошти» про стягнення вартості вантажу та провізної плати.
При отриманні вантажу між представником перевізника та отримувачем було складено акт приймання-передачі, в якому зазначено, що вантаж був пошкоджений (тріщина). Суди нижчих інстанцій відмовили в позові, зробивши висновок про недоведеність позивачкою вини перевізника та розміру фактичної шкоди. ВСУ повернув справу на розгляд першої інстанції, оскільки суди залишили без уваги ст. 924 ЦК, згідно з якою обов’язок доводити наявність обставин, що звільняють перевізника від відповідальності за незбереження вантажу, лежить саме на перевізнику.
Перевізник відповідає за збереження вантажу, багажу, пошти з моменту прийняття їх до перевезення і до видачі одержувачеві, якщо не доведе, що втрата, нестача, псування або пошкодження вантажу, багажу, пошти сталася внаслідок обставин, яким перевізник не міг запобігти та усунення яких від нього не залежало.

Просмотров: 310

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 06.05.2018