З 20 вересня алкогольні напої не підлягають обов’язковій сертифікації

Міністерство економічного розвитку України (далі — Міністерство) повідомило, що з 20 вересня 2015 року алкогольні напої не підлягають обов’язковій сертифікації в державній системі сертифікації.

Зокрема у формаційному повідомленні Міністерства зазначається, що Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» (який набув чинності 20 вересня) встановлено нерозповсюдження дії Декрету Кабміну від 10.05.1993 № 46-93 «Про стандартизацію і сертифікацію» на продукцію, яка є харчовим продуктом.

Частиною другою статті 18 Декрету визначено, що органи доходів і зборів здійснюють митне оформлення імпортних товарів, які підлягають обов’язковій сертифікації, на підставі інформації, включеної до Реєстру, в установленому Кабміном порядку. Але оскільки з 20 вересня положення Декрету не поширюються на харчові продукти, до яких відносяться і алкогольні напої, то дія положень Декрету не поширюється на алкогольні напої.

У зв’язку з цим Міністерство економічного розвитку України розробило проект наказу, яким передбачено виключення алкогольних напоїв з Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні. Також буде визнаний таким, що втратив чинність, наказ Держкомітету по стандартизації від 13.09.1996 № 379 про затвердження Правил обов’язкової сертифікації алкогольних напоїв. В даний час проект наказу проходить процедуру узгодження в зацікавлених центральних органах виконавчої влади.

Просмотров: 176

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 07.05.2018