Заборона банку, що ліквідується без наявності ліцензії, здійснювати будь-яку банківську діяльність

У листі № 12-31488 / 15 від 09.09.2015 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб висловив позицію, що кошти, які надійшли на кореспондентський рахунок банку для зарахування на поточні рахунки клієнтів банку або для виплати переказів протягом процедури ліквідації до дня відкриття банком накопичувального рахунку в Нацбанку, мають бути повернуті банком, який ліквідується, ініціатору переказу коштів, починаючи з 12 серпня 2015 року.

Нагадаємо, Законом від 16.07.2015 р № 629-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку», який набув чинності 12 серпня 2015, були внесені зміни в ст. 48 Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (далі — Закон).

Згідно з п. 10 ч. 1 ст. 48 Закону Фонд безпосередньо або шляхом делегування повноважень уповноваженій особі Фонду з дня початку процедури ліквідації банку повертає ініціатору переказу кошти, що надійшли на кореспондентський рахунок банку для зарахування на поточні рахунки клієнтів банку або для виплати переказів протягом процедури ліквідації до дня відкриття банком накопичувального рахунку в Нацбанку (крім коштів, призначенням платежу за якими є погашення зобов’язань перед банком).

Зазначена норма спрямована на дотримання ліквідованим банком вимог законодавства, оскільки такий банк не має права здійснювати будь-яку банківську діяльність, у тому числі операції з переказу грошових коштів, без наявності відповідної ліцензії.

Просмотров: 208

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 07.05.2018