Закон про Вищу раду правосуддя прийнято

21.12.2016 Верховна Рада України прийняла Закон «Про Вищу раду правосуддя».
Вища рада правосуддя є колегіальним, незалежним конституційним органом державної влади та суддівського врядування, який діє в Україні на постійній основі для забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством тощо.
В Законі зазначено, що Вища рада правосуддя вносить подання про призначення судді на посаду; ухвалює рішення щодо порушення суддею чи прокурором вимог щодо несумісності; забезпечує відповідність діяльності суддів вимогам закону, в тому числі через процедури дисциплінарної відповідальності; ухвалює рішення про звільнення судді з посади тощо.
Вища рада правосуддя складається з 21 члена, з яких десятьох обирає з’їзд суддів України з числа суддів чи суддів у відставці, двох – призначає Президент України, ще двох – обирає Верховна Рада України, двох – обирає з’їзд адвокатів України, двох – обирає всеукраїнська конференція прокурорів, двох – обирає з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Голова Верховного Суду входить до складу Вищої ради правосуддя за посадою.

Просмотров: 206

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 04.05.2018