Запропоновано створити Українське лікарське товариство

В Україні запропоновано розвивати лікарське самоврядування – створити Українське лікарське товариство (далі – УЛТ), передати йому деякі повноваження від держави, чим збільшити відкритість системи управління в області охорони здоров’я.
Також законопроектом від 28.12.2016 року № 5617 «Про лікарське самоврядування» визначені принципи і завдання лікарського самоврядування. Зокрема, це:
— надання, призупинення та припинення права на здійснення лікарської практики;
— ведення обліку й контролю безперервного професійного розвитку лікарів;
— участь у розвитку системи охорони здоров’я України та формуванні кадрової політики; участь у розробці та впровадженні медичних стандартів.
Передбачається, що до УЛТ увійдуть усі лікарі України, які мають право здійснювати лікарську практику (згідно з цим Законом). Відповідно, проектом визначено, хто може і не може бути лікарем; встановлено поняття та функції лікаря-наставника; прописано текст клятви лікаря; види лікарської практики тощо.
Згідно з проектом свідоцтво на здійснення лікарської практики видається регіональним відділенням УЛТ особі, яка надала: документи про закінчення інтернатури або резидентури, або диплом про вищу освіту з отриманням професії «лікар» або «стоматолог»; рекомендаційний лист від лікаря — наставника. Свідоцтво дійсне весь період здійснення лікарської практики та протягом 5 років після її припинення.
Також заплановано, що УЛТ забезпечує ведення Єдиного реєстру лікарів України.

Просмотров: 202

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 04.05.2018