Зміна пенсії через військовий стан

09.06.2022

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 7453 від 09.06.2022, який може скоригувати норми Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» для можливості виключення періоду страхового стажу для обчислення пенсії під час воєнного стану (з метою недопущення зниження коефіцієнту зарплати при обчисленні пенсій фізичним особам за місяці часткового зменшення доходу на період дії воєнного стану).

Згідно з пояснювальною запискою до документа законопроект розроблено з метою забезпечення фінансової підтримки застрахованих осіб щодо обрахування страхового стажу під час воєнного стану та після його припинення.

За вибором особи, яка звертатиметься за призначенням пенсії, з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, може бути виключено період страхового стажу під час воєнного стану,  введеного відповідно до Закону «Про правовий режим воєнного стану», а також протягом трьох місяців з дня припинення або скасування воєнного стану.

Якщо ж законопроект ухвалять, він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, і застосовуватимуть у період з 24 лютого 2022 року.

Режим доступу: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39747

Просмотров: 53

Добавил: Юрист SABICOM

Дата добавления: 23.06.2022