Вже скоро замовники зазначатимуть у полях системи Prozorro підстави для відмови в участі у закупівлі в електронному вигляді (йдеться про статтю 17 Закону України «Про публічні закупівлі»).

Критерії, за якими відбуваються публічні закупівлі, регулюються окремими статтями Закону України «Про публічні закупівлі». Їх можна розділити на три категорії: критерій доброчесності: чи є учасник доброчесним і чи не порушував він зокрема антикорупційне законодавство або чи не має він податкової заборгованості (стаття 17 Закону «Про публічні закупівлі»); кваліфікаційні критерії: чи має постачальник необхідну кваліфікацію для поставки того чи іншого товару або надання послуги, виконання робіт (стаття 16 Закону «Про публічні закупівлі»); критерії до предмету закупівлі: наскільки товар, роботи або послуги, що пропонує постачальник, відповідають вимогам замовника, що прописані у тендерній документації (статті 22-23 Закону «Про публічні закупівлі»).

Першими у цьому списку перейдуть в електронний формат критерії доброчесності (стаття 17 Закону «Про публічні закупівлі»). Усі критерії щодо доброчесності постачальника будуть виводитися у вигляді електронних полів у системі Prozorro, які замовник публікує для постачальника, а той — надає необхідні документи та довідки (або ж система надає інформацію з реєстрів).

Для замовників функціонал буде реалізований у вигляді галочок на їхньому електронному майданчику. При цьому деякі майданчики надаватимуть можливість скопіювати набори критеріїв з попередніх закупівель, що дасть можливість не вводити їх кожного разу у систему.

Режим доступу: https://prozorro.gov.ua/news/novyy-etap-rozvytku-systemy