21 листопада 2020 набрав чинності Закон № 1000-IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», прийнятий Верховною Радою 6 листопада 2020 року.

Законом ст. 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення доповнено частиною другою, яка передбачає адміністративну відповідальність за перебування в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без одягнутих засобів індивідуального захисту, в тому числі респіраторів або захисних масок.

Перебування в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без одягнутих засобів індивідуального захисту, в тому числі респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, в тому числі виготовлених самостійно, тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 — 255 грн). Такі штрафи не будуть застосовуватися до неповнолітніх і до тих, хто не носить маску на вулиці.